ΥΠΝΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ (sleep apnea)

Η υπνική άπνοια είναι μία συχνή διαταραχή της λειτουργίας της αναπνοής κατά την διάρκεια του ύπνου.Αφορά περίπου το 5% του γενικού πληθυσμού και είναι πιο συχνό στους άντρες μέσης ηλικίας. Κατά την διαταραχή αυτή η αναπνοή του ασθενούς γίνεται πολύ ρηχή η σταματάει εντελώς για περίπου 10-15 δευτερόλεπτα και μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές κατά την διάρκεια της νύχτας (σε βαριές περιπτώσεις μέχρι και 10 ανά ώρα).
Η συχνότερη μορφή υπνικής άπνοιας είναι η αποφρακτική και εμφανίζεται σε παχύσαρκους ασθενείς στους οποίους η ρίζα της γλώσσας αποφράσει την αεροφόρο οδό κατά την διάρκεια του ύπνου. Κατά την διάρκεια της άπνοιας η ποσότητα του οξυγόνου που υπάρχει στο αίμα μειώνεται σε τέτοιο βαθμό που διαταράσσεται η οξυγόνωση βασικών οργάνων όπως είναι ο εγκέφαλος και η καρδιά.
Ο ύπνος αποτελεί ζωτική ανάγκη και απαραίτητη προϋπόθεση για καλή σωματική και ψυχική υγεία και ενώ η αφύπνιση θα έπρεπε να συνοδεύεται από ένα αίσθημα ευχάριστης διάθεσης , στους ασθενείς με υπνική άπνοια η στην αφύπνιση υπερισχύουν η κόπωση, η υπνηλία, ο πονοκέφαλος και η κακή διάθεση.
Η υπνική άπνοια είναι μία σοβαρή πάθηση και δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση. Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι ο ασθενής με αποφρακτική άπνοια υφίσταται έναν επαναλαμβανόμενο ορμονικό καταιγισμό (μείωση ACTH και τεστοστερόνης, αύξηση κορτιζόλης-κατεχολαμινών και υπερινσουλιναιμία), καθώς και διέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος (ταχυκαρδία, εφίδρωση , συχνοουρία και άλλα) .
Οι επιπλοκές κυρίως είναι καρδιαγγειακές, νευρολογικές και πνευμονολογικές.Πολλές επιδημιολογικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τη στενή σχέση της άπνοιας με υπέρταση, εγκεφαλικό επεισόδιο και έμφραγμα. Επίσης μειωμένη προσοχή, πονοκέφαλοι, ημερήσια υπνηλία, αδύναμη μνήμη και μειωμένη απόδοση στην εργασία.
Η διάγνωση της υπνικής άπνοιας μπορεί να γίνει εύκολα και ανώδυνα, απαιτεί ενημέρωση του κοινού και υψηλή κλινική υποψία από την πλευρά του γιατρού έτσι ώστε να αναγνωριστούν εγκαίρως τα συμπτώματα (νυχτερινά και ημερήσια) και να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Самая качественная в Киеве гидроизоляция