ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΙΠΠΟΥΡΙΔΑΣ (cauda equina syndrome)

Ο νωτιαίος μυελός στον ενήλικα τελειώνει περίπου στο ύψος του πρώτου οσφυικού σπονδύλου (Ο1), όπου σχηματίζεται ο μυελικός κώνος και από εκεί εκφύονται μαζικά οι νωτιαίες και ιερές ρίζες από τις οποίες σχηματίζεται η ιππουρίδα (ιππουρίδα δηλαδή σημαίνει το σύνολο των νευρικών ριζών που όπως είναι συγκεντρωμένες μέσα στο νωτιαίο σωλήνα μοιάζουν με θύσανο η με ουρά αλόγου).
Οι νευρικές ρίζες που απαρτίζουν την ιππουρίδα είναι υπεύθυνες για την νεύρωση (κινητική και αισθητική) των κάτω άκρων του περίνεου και των σφιγκτήρων του ορθού και της κύστης. Οποιαδήποτε βλάβη από πίεση αυτών των ριζών μπορεί να εκδηλωθεί με αντίστοιχα συμπτώματα.
1) Πόνος χαμηλά στην πλάτη η και με κατανομή ισχιακού νεύρου. 2) Αναισθησία η και παραισθησία (τσιμπήματα σαν βελόνες η μούδιασμα) στην περιοχή του περίνεου, στην βουβωνική χώρα, στην εσωτερική επιφάνεια των μηρών. (αυτό το μούδιασμα περιγράφεται και σαν "δίκην σέλας", γιατί αναφέρεται σε σημεία που έρχονται σε επαφή με μία σέλα όταν ιππεύεις ένα άλογο) 3) Κατακράτηση η και ακράτεια ούρων καθώς και ακράτεια κοπράνων (όλα αυτά αιφνίδιας έναρξης). 4) Αδυναμία έως και παράλυση των κάτω άκρων όχι λόγο πόνου αλλά λόγω απώλεια μυικής ισχύος  5) Σεξουαλική δυσλειτουργία 6) απώλεια του αντανακλαστικού του Αχίλλειου τένοντα.
Η ιππουριδική συνδρομή είναι μία εξαιρετικά επείγουσα νευρολογική κατάσταση, η οποία χρήζει άμεσης χειρουργικής αποσυμπίεσης για την αποτροπή μόνιμων νευρολογικών βλαβών.
Συνηθέστερα αίτια είναι: κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου (Ο5-Ι1), σπονδυλολίσθηση, σπονδυλική στένωση, κάταγμα-εξάρθρωση οσφυοιερών σπονδύλων, επισκληρίδιο αιμάτωμα η επισκληρίδιο απόστημα, μεταστατικά νεοπλάσματα που πιέζουν την ιππουρίδα, φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η νόσος Paget και η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα κ.α.
Η ιππουριδική συνδρομή είναι μία σπάνια επιπλοκή των παραπάνω καταστάσεων και πρέπει εγκαίρως να αναγνωρίζονται τα συμπτώματα. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Самая качественная в Киеве гидроизоляция