ΑΡΤΗΡΙΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗ (arteriosclerosis)

Η αρτηριοσκλήρυνση αναφέρεται σε μία σειρά ασθενειών στις οποίες το αρτηριακό τοίχωμα πυκνώνει και χάνει την ελαστικότητά του.
Τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλους τους ιστούς του σώματος και υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι ελαστικά και ευέλικτα, με την πάροδο των ετών γίνονται σκληρά και άκαμπτα με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ροή του αίματος και οι τελικοί κλάδοι τους να παθαίνουν εκφύλιση, να ασβεστοποιούνται και τελικά να νεκρώνονται.
Πολλοί συγχέουν την αρτηριοσκλήρυνση με την αθηρωμάτωση, ενώ δεν είναι το ίδιο πράγμα, χωρίς αυτό όμως να αποκλείει την πιθανότητα να συνυπάρχουν και οι δύο καταστάσεις. Η αθηρωμάτωση αφορά την ανάπτυξη βλαβών στο τοίχωμα των αγγείων (αθηρώματα) λόγω κυρίως της εναπόθεσης λιπιδίων και προδιαθέτει για θρομβωτικά επεισόδια είτε καρδιακά είτε εγκεφαλικά.
Η διαδικασία γήρανσης των αγγείων μας είναι ένα αναπόφευκτο γεγονός το οποίο συνήθως δεν δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Η διαδικασία αυτή όμως επιταχύνεται όταν συνυπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες όπως είναι η κληρονομικότητα αλλά και ο διαβήτης, η υπέρταση, η παχυσαρκία, η υψηλή χοληστερίνη, το άγχος και το κάπνισμα.
Οι πιο συχνές θέσεις του σώματος που συμβαίνει η αρτηριοσκλήρυνση (νόσος μικρών αγγείων)
είναι ο εγκέφαλος, τα νεφρά, η καρδιά, τα μάτια και τα πόδια.
Στον εγκέφαλο ειδικά η αρτηριοσκλήρυνση είναι υπεύθυνη για περίπου το 20% των ισχαιμικών αγγειακών επεισοδίων και είναι ο κυριότερος παράγοντας για την εμφάνιση της άνοιας αγγειακού τύπου που είναι η τρίτη σε συχνότητα άνοια.
Έχει διαπιστωθεί ότι η πρόληψη της αρτηριοσκλήρυνσης έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία. Η βελτίωση του τρόπου ζωής, της συναισθηματικής και της φυσικής μας κατάστασης αλλά και ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου, επιβραδύνει την γήρανση των αγγείων και δινει στον εαυτό μας περισσότερα χρόνια υγείας.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Самая качественная в Киеве гидроизоляция