ΝΟΣΟΣ ALZHEIMER συμπτώματα.

Η νόσος Alzheimer είναι μία χρόνια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου και αποτελεί το συχνότερο αίτιο της άνοιας. Παρόλο που η συχνότητα της αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας πρέπει να διευκρινιστεί ότι το Alzheimer όπως και οι άλλες μορφές άνοιας δεν αποτελούν μέρος της φυσιολογικής γήρανσης του εγκεφάλου αλλά είναι νόσος.
Στην πρώιμη εκδήλωση της νόσου (ηλικίες <60) που είναι και λιγότερο συχνή, εξελίσσεται ταχύτατα και έχουν αναγνωριστεί αρκετά γονίδια που είναι υπεύθυνα. Στις όψιμες εκδηλώσεις, γενετικοί και περιβαλοντικοί λόγοι παίζουν ρόλο στην εκδήλωση της νόσου.
Άνοια εμφανίζεται στο 2% του πληθυσμού 65-74 ετών, φτάνει στο 19% στις ηλικίες 75-84 και ξεπερνά το 40% στις ηλικίες άνω των 85. Πάνω από τις μισές αυτές περιπτώσεις αφορούν την νόσο Alzheimer.
Η απώλεια της εγκεφαλικής λειτουργίας αποδιοργανώνει και τελικά καταστρέφει της νοητικές και άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου.
Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα που μάλιστα αρχίζει από τα πιο πρώιμα στάδια είναι η σταδιακή απώλεια μνήμης. Μιλάμε για απώλεια μνήμης και όχι πρόβλημα η δυσκολία μνήμης που προκύπτει λόγω αύξησης της ηλικίας. Στο Alzheimer επηρεάζεται το σύνολο των γνωστικών και πνευματικών ικανοτήτων. π.χ περιστασιακά μπορεί ένας ηλικιωμένος να ξεχνά που έχει παρκάρει το αυτοκίνητο του, ο ασθενής με άνοια όμως μπορεί να ξεχάσει και τι είναι το αυτοκίνητο.
Εκτός από την απώλεια μνήμης απαραίτητα χαρακτηριστικά για την διάγνωση της νόσου αποτελούν η διαταραχή κατανόησης και έκφρασης του λόγου, η διαταραχή στην ικανότητα λήψης αποφάσεων, η διαταραχή στην κρίση και στην προσωπικότητα.
1)Ήπια μορφή νόσου (μνήμη, δυσκολία κατονομασίας προσώπων και αντικειμένων, αδυναμία λήψης αποφάσεων για τον εαυτό του, έλλειψη ενδιαφεροντος για τις μέχρι τότε ασχολίες, συμπτώματα εκνευρισμού και κατάθλιψης) 2)Μέτριας βαρύτητας (ο ασθενής ξεχνάει συστηματικά, δυσκολία στην έκφραση του λόγου και δυσκολία στην ανέυρεση λέξεων, χάνεται η ικανότητα του μαγειρέματος, των ψώνιων, απώλεια προσανατολισμού ακόμη και μέσα στο σπίτι, χρειάζεται βοήθεια στην προσωπική του υγιεινή, πιθανόν να εμφανίζονται παραληρήματα και ψευδαισθήσεις) 3)Προχωρημένη νόσος ( δεν αναγνωρίζονται οικεία πρόσωπα, αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης, δυσκολία στο περπάτημα, ακράτεια ούρων και κοπράνων, καθήλωση σε καροτσάκι η κρεβάτι.)
Η έγκαιρη ανίχνευση της νόσου Alzheimer διασφαλίζει την άμεση έναρξη των μέτρων αντιμετώπισης της πάθησης προσδοκώντας στην καλύτερη δυνατή εξέλιξη του ασθενούς, με όφελος για όλη την οικογένεια. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Самая качественная в Киеве гидроизоляция