ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ ΤΑΣΗΣ (tension headache)

Η κεφαλαλγία τάσης είναι η συχνότερη μορφή πονοκέφαλου αντιπροσωπεύοντας  περίπου το 80% του συνόλου των πονοκεφάλων. Αποτελεί επίσης τον κυριότερο λόγο που οι άνθρωποι παίρνουν αναλγητικά. Υπολογίζεται ότι το 90% των γυναικών και το 70% των ανδρών θα εμφανίσουν κάποια στιγμή της ζωής τους κεφαλαλγία τάσης, Περιγράφεται σε όλες τις ηλικίες με ιδιαίτερη προτίμηση γυναίκες στην ηλικία 35-45.
Χαρακτηρίζεται από ένα οδυνηρό αίσθημα με συσφικτικό η πιεστικό χαρακτήρα που περιλαμβάνει κυρίως την περιοχή των 2 κροτάφων, το μέτωπο, το πίσω μέρος του κεφαλιού και τον αυχένα. Περιγράφεται από ασθενείς σαν "ένα αίσθημα ζώνης η σφικτού κράνους" ," σαν να τους σφίγγει το κεφάλι μία μέγγενη", "σαν να έχουν ένα βάρος στο κεφάλι, η σαν το κεφάλι να είναι πολύ βαρύ". Η ένταση του πόνου είναι συνήθως ήπια εως και μέτρια και δεν αυξάνει με την σωματική δραστηριότητα, μπορεί ναι διαρκέσει ώρες η και ημέρες, και η συχνότητα του ποικίλλει από μερικές σποραδικές μορφές εως και σχεδόν καθημερινά. Παρά την ενόχληση και την δυσκολία που προκαλεί η κεφαλαλγία τάσης δεν αποτρέπει συνήθως από την εργασία η από την συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις.Σε χρόνιες όμως περιπτώσεις ο πόνος μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της δραστηριότητας του ατόμου.
Υπάρχουν 36 διαφορετικοί μύες στην περιοχή του κεφαλιού, του αυχένα και των ώμων οι οποίοι χρησιμοποιούνται καθημερινά για την όρθια στάση της κεφαλής, την ομιλία, την μάσηση και τις διάφορες εκφράσεις του προσώπου. Αυτοί οι μύες με την σειρά τους στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο τα οποία γίνονται αντιληπτά ως κεφαλαλγία. Μελέτες έχουν αναδείξει ότι γίνεται μία αλλαγή της συγκέντρωσης στο αίμα ουσιών που σχετίζονται με την λειτουργία των νευρικών κυττάρων όπως είναι η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες.
Παράγοντες οι οποίοι μπορούν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση της κεφαλαλγίας είναι το άγχος, η κατάθλιψη, η κακή στάση του σώματος και η διαταραχή ύπνου.
Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει την αποφυγή των εκλυτικών παραγόντων, φάρμακα (παρακεταμόλη-αντιφλεγμονώδη) και τεχνικές για την ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλά και φάρμακα για την πρόληψη όπως είναι τα νεότερα αντικαταθλιπτικά.

 


Самая качественная в Киеве гидроизоляция