ΙΛΙΓΓΟΣ (Vertigo)

Ίλιγγος είναι η ψευδαίσθηση της κίνησης που βιώνει ένα άτομο ενώ το σώμα παραμένει ακίνητο. Η κυρίαρχη μορφή του ιλίγγου είναι η ψευδαίσθηση της περιστροφής, όπου το άτομο νοιώθει ότι γυρνάνε όλα γύρω του και δεν μπορεί να εστιάσει σε ένα αντικείμενο, μπορεί όμως αυτή η ψευδαίσθηση να αφορά το ίδιο το σώμα όπου το άτομο νοιώθει να αιωρείται προς κάθε κατεύθυνση, να βιώνει δηλαδή τον ίλιγγο νομίζοντας ότι θα πέσει.
Σε κάθε περίπτωση και παρόλο που ο ασθενής γνωρίζει εκείνη την στιγμή ότι βιώνει μία ψευδαίσθηση και δεν κινδυνεύει να πάθει κάτι, τα συμπτώματα είναι τόσο δυσάρεστα που κυριολεκτικά τον ταράζουν.
Το βασικό όργανο ισορροπίας στον ανθρώπινο οργανισμό είναι ο λαβύρινθος, βρίσκεται στο εσωτερικό του αυτιού και δίνει πληροφορίες στο κέντρο ισορροπίας στον εγκέφαλο. Οι πληροφορίες αυτές μεταφέρονται με το αιθουσαίο νεύρο όπου σε συνεργασία με το οπτικό σύστημα επιτυγχάνεται ο σωστός προσανατολισμός στο χώρο.
Στο 80% περίπου των περιπτώσεων ο ίλιγγος οφείλεται σε παθήσεις του λαβύρινθου ή σε διαταραχή στην διαδρομή μεταφοράς των ερεθισμάτων προς τον εγκέφαλο (αιθουσαία οδός),
Οι πιο συχνές αιτίες είναι: α) καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (αποκόλληση κρυστάλλων μέσα στον λαβύρινθο ο οποίος ερεθίζεται κατά την κίνηση του κεφαλιού) β) αιθουσαία νευρωνίτιδα (έντονος ίλιγγος με εμέτους που διαρκεί μέρες) γ) νόσος Meniere (συνοδεύεται από βαρηκοία και εμβοές) δ) λαβυρινθίτιδα (φλεγμονή του λαβύρινθου) ε) ιστορικό κακώσεων στην περιοχή. 
Αίτια κεντρικής αιτιολογίας ιλίγγου, δηλαδή βλάβη στο κέντρο ισορροπίας του εγκεφάλου, όπου δεν γίνεται σωστή ερμηνεία των πληροφοριών που μεταδίδει ο λαβύρινθος είναι συνήθως: α) σκλήρυνση κατά πλάκας, β) αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια γ) αιμορραγίες δ) όγκοι, ε) αποστήματα. Σε κάποιος ασθενείς τα αίτια του ιλίγγου μπορεί ναι είναι ψυχογενή, να είναι αποτέλεσμα κάποιων φαρμάκων ή και στα πλαίσια άλλων συστηματικών παθήσεων (διαβήτης, υπέρταση, θυρεοειδοπάθειες κ.α.)
Ο ίλιγγος είναι μία κατάσταση που όταν κάποιος την βιώνει είναι δυσάρεστη προκαλώντας, πολλές και έντονες φοβίες, η πρώτη μας ενέργεια όταν μας πιάσει είναι να μην πανικοβληθούμε , να σκεφτούμε ότι δεν είναι απειλητική για τη ζωή μας και μετά να απευθυνθούμε στους κατάλληλους γιατρούς (ΩΡΛ κ νευρολόγοι). ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Самая качественная в Киеве гидроизоляция