ΔΙΠΛΩΠΙΑ (diplopia)

Διπλωπία ή διπλή όραση ορίζεται η ταυτόχρονη αντίληψη δύο εικόνων ενός αντικειμένου που είναι μετατοπισμένες η μία σε σχέση με την άλλη. Δηλαδή ο πάσχων ενώ προσηλώνει το βλέμμα του σε ένα αντικείμενο βλέπει δύο είδωλα. 
  Αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό οφθαλμολογικό και νευρολογικό σύμπτωμα. Την νευρολογία απασχολεί κυρίως η διόφθαλμη διπλωπία (δηλαδή αυτή που εμφανίζεται όταν είναι ανοιχτά και τα δύο μάτια και εξαφανίζεται όταν κλείνει το ένα μάτι). Ενώ η μονόφθαλμη διπλωπία (αυτή που υπάρχει ακόμη και όταν κλείνουμε το ένα μάτι) αφορά σχεδόν αποκλειστικά παθήσεις διαθλαστικές του οφθαλμού (καταρράκτης, αστιγματισμός).
  Διπλωπία εμφανίζεται όταν δεν υπάρχει καλή συνεργασία στις κινήσεις των δύο οφθαλμών. Οι κινήσεις των ματιών (πάνω,κάτω,αριστερά,δεξιά) ελέγχονται από 6 ζευγάρια μυών που βρίσκονται στην εξωτερική επιφάνεια του κάθε ματιού. Στην φυσιολογική όραση και τα δύο μάτια κινούνται και κοιτούν προς την ίδια κατεύθυνση. Κάθε ζευγάρι μυών είναι ρυθμισμένο να κρατά τα μάτια σε παράλληλη θέση και έχουν τέτοια διάταξη που επιτρέπει το μάτι να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση.
  Αποτέλεσμα της κακής συνεργασίας είναι η εμφάνιση δύο ειδώλων τα οποία και μεταφέρονται στον εγκέφαλο (ινιακός λοβός) μέσω του οπτικού νεύρου.
  Ως εκ τούτου οποιαδήποτε βλάβη στους μύες, ή στα νεύρα που συνδέουν τον εγκέφαλο με τους μύες ή στο σημείο συνάντησης νεύρου-μυός (νευρομυική σύναψη) μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση της διπλωπίας.
 Οι πιο συνήθης παθολογικές καταστάσεις είναι οι εξής : 1) αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (αφορά ηλικίες άνω των 50 και συνήθως συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα 2) διαβήτης (λόγω βλάβης στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τους οφθαλμούς) 3) υπερθυρεοειδισμός (graves) (λόγω εξώφθαλμου και πίεσης των μυών) 4) μυασθένεια (η διπλωπία εμφανίζεται συνήθως προς το τέλος της ημέρας) 5) ανεύρυσμα (εξόγκωμα που πιέζει κάποια από τα νεύρα) 6) σκλήρυνση κατά πλάκας (αφορά συνήθως νεαρότερες ηλικίες) 7) όγκος, 9) τραύμα.
  Η διπλωπία είναι ένα αρκετά ενοχλητικό σύμπτωμα για καθένα που την βιώνει και δημιουργεί συχνά μεγάλο άγχος και στους γιατρούς μέχρι να μπεί η τελική διάγνωση. Πρέπει η διερεύνησή της να είναι επιθετική γιατί μπορεί να κρύβει, έστω και σε μικρό ποσοστό, καταστάσεις που μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Самая качественная в Киеве гидроизоляция