ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ - ΑΙΤΙΑ

Η επιληψία είναι μία διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος, στην οποία παρουσιάζεται δυσλειτουργία της δραστηριότητας των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα την εκδήλωση κρίσεων.
  Τα κύτταρα του εγκεφάλου επικοινωνούν μεταξύ τους με ηλεκτρικά σήματα και χημικές ουσίες, κατά την διάρκεια μιας επιληπτικής κρίσης, η ομαλή ροή των ηλεκτρικών σημάτων διαταράσσεται από ανώμαλες ηλεκτρικές κενώσεις. Επειδή η κρίση πηγάζει από εγκεφαλικά κύτταρα, συνήθως τα συμπτώματα είναι ανάλογα της περιοχής που επηρεάζεται από την κρίση αλλά και σε ποια άλλα μέρη του εγκεφάλου αυτή η εκφόρτιση διαχέεται.
   Για πολλούς αιώνες η επιληψία ήταν αντικείμενο δαιμονοποιήσεων, θεωρούνταν "ιερή νόσος", και χρειάστηκαν περίπου 25 αιώνες μετά την πρώτη περιγραφή της να αποκατασταθεί η επιστημονική αλήθεια.
   Μία επιληπτική κρίση αποτελεί ένα σύμπτωμα, ένα μεμονωμένο επεισόδιο εγκεφαλικής δυσλειτουργίας σε νευρωνικό επίπεδο, ενώ επιληψία αποκαλούνται τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια κρίσεων, λόγω υπάρχουσας εγκεφαλικής βλάβης.
   Περίπου το 5% των ανθρώπων, θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή της ζωής τους ένα επιληπτικό επεισόδιο, αλλά μόνο το 0,5-1% θα πάσχει από επιληψία.
   Οι επιληπτικές κρίσεις αιτιολογικά σχετίζονται με : α) κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις (είτε ανοιχτές, είτε κλειστές κακώσεις, που μπορούν να εμφανιστούν εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια μετά τον τραυματισμό), β) όγκοι (πολύ συχνό σύμτπωμα, περίπου το 50% των εγκεφαλικών όγκων μπορούν να προκαλέσουν επιλητπική κρίση) γ) αγγειακά αίτια (ισχαιμικά ή αιμορραγικά εγκεφαλικά, ανευρύσματα, αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες), δ)λοιμώξεις (μηνιγγίτιδες, εγκεφαλίτιδες), ε) αλκοόλ (χρόνια κατάχρηση οινοπνεύματος, αλλά και απότομη διακοπή του) στ) τοξικές ουσίες (κοκαίνη, αμφεταμίνη, οπιοειδή) ζ) μεταβολικές διαταραχές (υπογλυκαιμία, υπονατριαιμία, ουραιμία, υπερθερμία, υποξυγοναιμία,) η) εκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου (όπως είναι το alzheimer) θ) πολλάπλή σκλήρυνση. ι) συγγενείς αιτίες (έχουν να κάνουν με την εμβρυική η περιγεννητική περίοδο).
   Συχνά η αιτία μίας επιληπτικής κρίσης ή επιληψίας δεν είναι δυνατόν να διευκρινιστεί παρά τον εκτεταμένο έλεγχο που γίνεται και τότε ονομάζεται ιδιοπαθής ή κρυπτογενής.
   Η επιληπτική κρίση και η επιληψία αντιμετωπίζονται στην πλειονότητά τους αποτελεσματικά με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και με την έγκαιρη αναγνώριση του αιτίου.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Самая качественная в Киеве гидроизоляция