Η Νευρολογία

Η νευρολογία είναι η ειδικότητα της ιατρικής που ασχολείται με την διάγνωση και αντιμετώπιση των παθήσεων του νευρικού συστήματος. Το νευρικό σύστημα διακρίνεται σε κεντρικό (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός) , περιφερικό (περιφερικά νεύρα, όπως το μέσο στα άνω άκρα και το ισχιακό στα κάτω άκρα) και αυτόνομο (το τμήμα αυτό που δεν ελέγχεται εκούσια όπως η λειτουργία της καρδιάς, ο ιδρώτας κ.α.), καθώς και με τις παθήσεις των μυών και των μεταξύ τους συνάψεων.

Στις περισσότερες παθήσεις της εσωτερικής παθολογίας το νευρικό σύστημα επηρεάζεται συχνά με πρώιμα η όψιμα συμπτώματα και για τον λόγο αυτό η νευρολογική εξέταση πρέπει ναι είναι μέσα στις δυνατότητες κάθε γιατρού ανεξαρτήτου ειδικότητας. Η μεγάλη έκταση και πολυπλοκότητα της Νευρολογίας απαιτεί μία συστηματική μελέτη με συνεχή ενημέρωση πάνω σε όλα τα δεδομένα που προστίθενται καθημερινά.

Το νευρικό σύστημα κάνει πάντοτε την παρουσία του αισθητή, είτε ως επηρεάζον, είτε ως επηρεαζόμενο, σε οποιαδήποτε φύσεως εκτροπή της φυσιολογικής ισορροπίας του ανθρώπινου οργανισμού. Η επίδραση του νευρικού συστήματος στη λειτουργία της ενδοκρινικής λειτουργίας και η συμμετοχή του στις ενδοκρινικές παθήσεις αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα δράσεως του σε άλλο σύστημα. Αντίθετα η αποδιοργάνωση του νευρικού συστήματος, που παρατηρείται κατά την διαδρομή διαφόρων άλλων παθήσεων (λοιμώξεις, τοξικές, μεταβολικές, αιματολογικές, νεοπλασματικές κ.α.) η οι νευρολογικές επιπλοκές ποκίλων νοσημάτων, αποτελούν παραδείγματα επιδράσεων άλλων συστημάτων στο Νευρικό σύστημα.

Ο νευρολόγος πρέπει να είναι έτοιμος τόσο για την συνηθισμένη όσο και την σπάνια νευρολογική πάθηση .

JeanMartinCharcot (διάσημος γιατρός και ανατόμος του 19ου αιώνα) :

“όταν σας επισκέπτεται ένας άρρωστος, δεν είναι υποχρεωμένος να πάσχει από μία συνηθισμένη νόσο απλώς και μόνο για να σας είναι αρεστός”

Η νευρολογική γνώση στηρίζεται κυρίως στην κλινική παρατήρηση και στην περιγραφή των συμπτωμάτων. Με την συνεχή όμως πρόοδο κλάδων όπως της Νευροχημείας, Νευροανατομίας, Νευροφαρμακολογίας, Νευροφυσιολογίας διελευκάνεται ο παθογενετικός μηχανισμός πολλών νευρολογικών νοσημάτων άγνωστης αιτιολογίας και έτσι προστίθενται σημαντικές θεραπευτικές παρεμβάσεις.

 

Παρόλο που οι γνώσεις μας συνεχώς μεταβάλλονται η αξία της κλινικής νευρολογικής εξέτασης παραμένει σημαντική


Самая качественная в Киеве гидроизоляция